Comandante Base Logistica Bardonecchia, Lucio Battisti Prendila Così, Frasi Sulle Cognate False, Seconda Stella A Destra Valgrisenche, Il Benessere Dei Bambini Della Scuola Dell'infanzia, Allevamento Bassotti Piemonte, Scrittura Cinese Nome, Agriturismo Con Piscina Sicilia Bonus Vacanze, Immagini Di Buon Pomeriggio Gif, " /> Comandante Base Logistica Bardonecchia, Lucio Battisti Prendila Così, Frasi Sulle Cognate False, Seconda Stella A Destra Valgrisenche, Il Benessere Dei Bambini Della Scuola Dell'infanzia, Allevamento Bassotti Piemonte, Scrittura Cinese Nome, Agriturismo Con Piscina Sicilia Bonus Vacanze, Immagini Di Buon Pomeriggio Gif, " />

Archivio News

News Archive

Jacobs, Përfaqësuesi Amerikan”. Ky i fundit shkruante: “I ndershmi Gjeneral-Kolonel Hoxha: Më jep gëzim të madh në ditën e përvjetorit të Indipendencës Shqipëtare të zgjas urimet e sinqerta dhe dëshiroj për lumtëri Ju dhe Popullit Shqipëtar. Nga ana tjetër ne shpresojmë që këjo çështje të mos bëhet një vonesë për shkëmbimin e marrëveshjeve diplomatike mes dy vendeve t’ona, marëdhënie që do të shpejtojnë përsëtepërmi rishqyrtimin e traktateve që mund të ekzistojnë nër mes Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë. Në bashkëpunim të ngushtë me këshilltarët e Titos dhe me zell dhe entuziazëm të veçantë, udhëheqja komuniste e Shqipërisë, do të përfundonte dhe do të firmoste me shpejtësi të rrufeshme, që në muajin dhjetor të vitit 1944, Traktatin e Bashkëpunimit dhe Ndihmës së dyanshme midis Tiranës dhe Beogradit, si kuader ligjore i paradhomë se bashkimit midis dy vëndeve. Tre muaj e një dyzinë ditësh më pas, kur pas një gjyqi special politik në Kinema Kosova kundër gjashtëdhjetë të akuzuarve për bashkëpunim me okupatorët, 17 prej tyre në ditën e 14 prillit 1945 u pushkatuan ballë një turme të tallavitur njerëzish të vuajtur nga lufta dhe roli famëkeq i kolaboracionistëve, mjaft edhe fanatikë politikë si edhe thjesht kuriozë, as Britania e Madhe dhe as Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk protestuan. Në “Bashkimi” të 15 nëntorit 1945, e enjte, publikohet dukshëm titulli “Triumf i demokracisë në Jugosllavi”. Edhe këtë herë, si përvit u debatua, ndonëse me tone më të ulura, mbi datën kur iku gjermani i fundit. Apo se “Kongresi i Përmetit ishte legjitimimi i diktaturës”. Shumica dërmuese e shqiptarëve, me aq sa mundësi ekonomike kishin, iu ngazëllyen edhe festës së vitit të ri 1945. Videos. Qeveria provizore Shqiptare ka pasur suksese me rëndësi në rindërtimin e Shtetit Demokratik në Shqipëri. Në të vërtetë në librin e tij me kujtime “Vitet e rinisë”, publikuar në vitin 1988, vetë Hoxha këtë periudhë pune, edhe pse bën çdo dinakëri për t’ia mjegulluar çastin e fillimit dhe të mbarimit, do ta përfshinte e shumta në një mot e gjysmë. Petrit Vasili: Fashistizimi i ekonomisë përmes koncesioneve të ndëshkohet si tradhti kombëtare! 28 dhe 29 nëntori, pavarësisht alternimeve të pushtetit dhe ndasive mbi Ditën e Çlirimit, këto dy data në kalendarin e festave shqiptare shënjojnë historinë e vendit që nga koha e Skënderbeut. Qëllimi i këtij shkrimi është t’i paraqitim lexuesit këtë atmosferë me sipër hare dhe në brendësi pabesi politike, të krejt nëntorit 1945, një muaj i pazakonshëm për historinë e fatit tonë pas Luftës së Dytë Botërore. Aneksimi i Shqipërisë nga Federata Jugosllave, ishte akti i fundit i tragjedisë së madhe që Josif Broz Tito, PKSH dhe Enver Hoxha, po realizonte ndaj shqiptarëve. Por ne shpresojmë se kjo nuk do të sjellë ndonjë vonesë në vendosjen e marrëdhënieve diplomatike, kështu që Qeverija e jonë të marrë shpejt në shqyrtim të gjitha marrëveshjet që munt të ekzistojnë në mes dy vendeve t’ona. Qenë të festimeve të përbashkëta që bënin në Hotel Dajti përfaqësues të pushtetit të ri me misionarët ushtarakë anglo-amerikanë. Ishte aq përvëlues në vapën e verës, teksa futesha në serën e nxehte të... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 12 gusht 20 Në praktikën e Presidiumit të Kuvendit Popullor të shqyrtimit të faljes së jetës, vihet re se Havzi Nela nuk ka bërë... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 11 gusht 20 Përdorja e një emri të rremë ishte një zakon që komunistët e kishin marrë qysh në vitet ’30, në kuadër të... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 11 gusht 20 Për të parë se si është vepruar nga Presidiumi i Kuvendit Popullor në rastin e Havzi Nelës, mjafton të shohim rastin... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 10 gusht 20 Pasi Presidiumi i Kuvendit Popullor refuzoi t’i falë jetën, nisi praktika e ekzekutimit. Data 28 nëntor 1944 mbahet si Dita e Çlirimit të Shqipërisë dhe, sic¸ dihet, edhe sot vazhdon debati mbi saktësinë e datës së c¸lirimit, nëse kjo ka ndodhur më datë 28, për c’ka ekzistojnë të gjitha provat se kjo ishte data e pranuar fillimisht. Learn how your comment data is processed. 10 nëntori ishte e shtunë, kurse data 8 përkon doemos me të enjten. Në 18 nëntor 1945 “Bashkimi” ka botuar fjalimin një dite më parë të Enver Hoxhës me rastin e përvjetorit të çlirimit të kryeqytetit. Shkresa mban numrin 32. Ndërkaq në skajin e majtë të faqes u radhit edhe një rubrikë speciale, e titulluar “Aleatët tanë na urojnë”. Ky projekt ogurzi, në të cilin ora e kombit shqiptar kishte ndaluar edhe ecte me orën e Beogradit, po shkonte i sigurt dhe pandalshëm drejt realizimit të tij. Në të vërtetë, në dokumentin e AVNOJ-it, në nëntor 1943, udhëheqja komuniste jugosllave, nuk ftoi fare përfaqësuesit e Kosovës dhe në kundërshtim me atë çka kishte premtuar, Kosovën e la si krahinë të Serbisë. Indipendentistët, ata që shpreheshin për ruajtjen e pavarësisë së Shqiperisë shpalleshin si revanshistë. (Këta artikuj nuk u gjetën dhe nuk u provua kurrë se kishin ekzistuar). Ai u arrestua më 23.2.1979 së bashku me të dënuar të... Nga Alma Liço | Facebook, 29 gusht 20 Urreva diellin. Termi “e drejta demokratike” është zëvëndësuar me “të drejtën ligjore”, sipas një koncepti totalitar ku ligji barasvlerësohet me demokracinë, çfarë nuk është e vërtetë. Rishikimi ose mbarimi i një marrëveshjeje, në rast se kryhet në bazë të drejtësisë ndërkombëtare të zakonshme do të përfshinte natyrisht njoftjen a priori se marrëveshtja ekziston dhe asht tash në fuqi. Populli gëzonte çiltër dhe besonte po ashtu, për një të ardhme lirie, me tërë zemër. Kryeministri i Shqipërisë, Gjeneral-Kolonel Enver Hoxha”. Në Beograd zgjedhje të Frontit Demokratik, pas dy javësh mbahen edhe në Shqipëri. “Sot përkulemi me nderimin më të thellë para simbolit tonë kombëtar, flamurit të Kastriotëve që u ngrit për herë të parë në kështjellën e tyre më 28 nëntor 1944… 1444”, tha Basha. Tre ngjarjet me te medha te historise tone kane ndodhur pikerisht ne kete date. Ato nuk mund të mohohen as dhe nga fakti së ushtritë gjermane u tërhoqën vetë për qëllimet e tyre gjeo-strategjike, jo vetëm nga Shqipëria por edhe zona të tjera të rajonit. Jam informue gjithashtu prej qeveris s’ime se kopjet e traktateve (Item Nr.8) të kërkuara në kët çështje jan tuj u pregatit mej transmentue edhe posa të vinë do t’jau dorzojmë me nji heri. Disa thonë se u festua në 28 nëntor 1944, e të tjerë e thonë për 29 nëntor. Në 1 dhjetor 1945, sapo patën përfunduar festimet e 28-20 nëntorit dhe njëzetë e katër orë para mbajtjes së zgjedhjeve për Asamblenë Kushtetuese në Shqipëri me kandidatë të Frontit Demokratik, Misioni Amerikan në Tiranë, me shkresën nr 38, në një përkthim jozyrtar të MPJ-së, komunikonte: “I dashur Gjeneral Kolonel Hoxha: Në lidhje me notën e këtij Misioni Nr. Prej 7 prillit të vitit 1939 e deri më 29 nëntor të vitit 1944, Shqipëria kishte qenë e pushtuar nga Italia fashiste dhe pas kapitullimit të saj, në vjeshtë të vitit 1943, Shqipëria pushtohet nga forcat gjermane. Në qendër të saj publikohet në dy kolona të gjera mesazhi i Enver Hoxhës. E kemi fjalën këtu edhe për Radio Tiranën. Pas kësaj dite pra, 28 nëntorit 1944, instalimit në Tiranë të klikës shqiptaro-serbe të Enver Hoxhës, vendosjes nga ky i fundit i veriut të Shqipërisë dhe më pas edhe Kosovës nga Tito në pushtim dhe administrim ushtarak, genocidi dhe krimet kundër njerëzimit në Shqipëri dhe në Kosovë, do të merrnin dhjetra mijëra jetë të pafajshme, ose do të largonin nga vendi mbi qindra, mijëra shqiptarë. 28 nëntor 1944 dita e çlirimit të Shqipërisë. 35, ka hartuar dhe dërguar këtë notë: Kam nderin t’Ju njoftoj marrjen e letrës s’Uaj më datë 21 Nëntor 1945 që do të marrish hapa për korregjimin e fjalës lanun jasht “demokratic” si ishte shkruar në tekstin shqip të notës së Shteteve të Bashkuara mbi njohjen. Para shumë vitesh në 9 maj të vitit 2000, kur drejtoja arkivin e filmit, u kam dhënë njerëzve të presidencës, me kërkesën e tyre për materiale filmike, një xhirim anglez të 28 Nëntorit 1944 për ta shfaqur në sallën e Kongreseve ku kujtohej përfundimi i Luftës së Dytë Botërore. Gjyqi ushtarak i okupatorit e dënoi me vdekje në mungesë…” (Nuk ka asnjë gjyq ushtarak italian dhe vendim të tij për dënimin me vdekje të Enver Hoxhës. Tito dhe PKJ, me kalin e saj të trojës PKSH në Tiranë, arriti me sukses të bllokojë bashkimin e shqiptarëve në Shqipëri dhe bashkimin e kombit shqiptar në tërësi, në luftën kundër pushtuesve. Të gjitha shkollat, klasat, sallat dhe oborret e tyre, buçisnin nga këngët dhe brohoritjet për Marrshallin Tito, për bashkim vllazërimin me popujt e Jugosllavisë. Festa e pavarësimit dhe ajo e çlirimit këto çaste u shijuan prej krerëve komunistë si të qenë në Londër apo në Uashington. Në 14 nëntor 1945 në arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme ndodhet edhe kjo shkresë tjetër e Enver Hoxhës: Kam nderin t’i përgjigjem notës së Zotnis s’uaj që më drejtuat më datë 12 nëntor 1945 në lidhje me njohjen e Qeverisë Demokratike të Shqipërisë dhe ju lutem të kini mirësinë t’i transmentoni Qeverisë se Zotnis s’uaj sa vijon: “Qeveria Demokratike e Shqipërisë e bazuar në parimet demokratike, të cilat Asambletë përfaqësonjëse të popullit i kanë konsakruar në ligjë, i ka mbrojtur dhe do t’i mbrojë këto parime me të gjitha forcat e saj pse këto janë të lidhura ngushtë me ekzistencën e vet. Këto të vërteta për luftën partizane, nuk mund të mohohen as nga genocidi dhe krimet kundër njerzimit që udhëheqja komuniste shqiptaro-sllave kreu gjatë luftës, madje nuk mund të mohohen as dhe nga karakteri vëllavrasës dhe civil që dominoi këtë luftë, pasi Enver Hoxha dhe klika e tij, për qëllime të pushtetit personal dhe i urdhëruar nga padronët e tij serb, i dhanë me qellim asaj pas shkelmimit nga ai të Marrveshjes historike të Mukjes, në shtator të vitit 1943. (Tiranë, më 25 nëntor 2017), Burimi: http://shqiptarja.com/dossier/2711/28-29-n-ntori—39-45-festat-e-loja-e-enverit-me-fjal-n-demokraci–455671.html, http://shqiptarja.com/dossier/2711/28-29-n-ntor-1945-biografia-e-enver-hoxh-s-me-pes–g-njeshtra-455901.html. Mirëpo edhe korrigjimi i Bashës është i pasaktë. Ligjet tona Demokratike u kanë siguruar njerëzve të Shqipërisë të gjitha liritë dhe të drejtat që mund të gëzojë një njeri në vendin më Demokratik. Nga mesi i viteve 1800 e këtej, serbët i kishin fituar në tërësi të gjitha luftrat kundër shqiptarëve, kishin dalë në Durrës dhe pushtuar shumicën e territoreve tona, kishin kryer genocide dhe masakrat më të tmerrshme ndaj nesh. Çdo vit këtë ditë për 45 vjet u kremtua festa zyrtare më e rëndësishme e Shtetit; festë e cila qëllimshëm linte në rang të dytë Ditën e Ngritjes së Flamurit dhe Shpalljes së Pavarësisë që festohej më 28 nëntor. Ky është me uniformë ushtarake. Votuan për Frontin afro 95 %”. 28 nëntor 1944 URDHER DITE Me rastin e festës së 28 Nëntorit përshëndes gjithë komandantët, komisarët, partizanët dhe partizanet e ushtrisë sonë heroike, të cilët për tre vjet rresht, pa marrë parasysh asgjë, me guxim dhe vetëmohim luftuan për të çliruar atdheun, për të shpëtuar popullin nga një robëri e … Edhe tiranitë prodhojnë ligje, shpesh që të gjitha antidemokratike. Ky zëvendësim i pushtimeve ndodhi sepse, në Tiranë, në pushtet do të vinte partia dhe ushtria e themeluar, e drejtuar dhe e udhëhequr nga serbët e PKJ dhe Tito, dhe vegla e tyre Enver Hoxha, të cilët pasi shitën Kosovën, kishin vendosur dhe punonin së bashku me Beogradin për projektin ogurzi e antikombetar, aneksimin e Shqipërisë si Republikë e 7-të e Jugosllavisë. Ata, siç pohon dhe vet Tito, themeluan, udhëhoqën dhe urdhëruan këtë parti dhe njësitë e saj partizane, si parti dhe lëvizje jugosllave, gjatë gjithë luftës. Qeverija e Shteteve të Bashkuara nga ana e vet konfirmon vleftësinë e vazhdimit të fuqive t’atyre instrumentave. Enver Hoxha ishte në sukses të plotë. Në krye të faqes së parë po ashtu “Bashkimi” botonte një njoftim mbi praninë e shkrimtarit të njohur sovjetik, Ilia Ehremburg, në Tiranë. Vetëm në kolonën e parë fjala “demokratik”, në emërtim të pushtetit të ri, përdoret shtatë herë. E datuar në 8 nëntor 1945, ditën e përvjetorit të pestë të themelimit të Partisë Komuniste Shqiptare, në Arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë, ndodhet një dokument i shkruar poshtë fletës me dorë, ndërsa sipër ka këtë tekst të përkthyer prej gjuhës ruse: “Komunikatë: Sot, në ora 8 në mëngjez, Kryeministri i Shqipërisë z. Gjeneral Kolonel Enver Hoxha priti n’audiencë Shefin e Misionit Ushtarak Sovjetik, Z. Kolonel Sokolov i cili paraqiti këtë notë: I ngarkuar nga qeveria Sovjetike, kam nderin t’ju komunikoj: “Qeveria Sovjetike gjatë këtyre vjetëve të luftës kundër okupatorëve gjermanë dhe italianë, ka ndjekur me vrejtje dhe me simpathi luftën e tij. Harry Fultz iu përgjigj Hoxhës të nesërmen, në 14 nëntor. Mbreti Zog, që tani banon në Londër, akuzohet nga Fronti Demokratik se i hapi rrugën akupacjonit italian. Në të ajo quhet Parti e Punëtorëve dhe e Fshatarëve dhe se themelimi i saj “ishte një ngjarje e shënuar kjo për popullin t’onë, një e këthyer në historinë e këtij populli dhe një shtytje e madhe në rrugën e lirisë dhe të përparimit”. Gjithashtu jam i porositur t’ju këshilloj se proponimi i tanishëm i Qeverisë së Shteteve të Bashkuara për sa i takon vendosjes së marrëdhënieve diplomatike nuk duhet të pandehet se paragjykon konsiderimin, në ndonjë datë të mëvonshme, të çështjeve të tjera me karakter ndërkombëtar që prekin Shqipërinë…”, Fiksoni në kujtesë një hollësi: frazën “që të gjithë individujt dhe grupet në Shqipëri të gëzojnë lirinë e fjalës dhe të drejtën e plotë ligjore për të paraqitur dhe përkrahur kandidatët e tyre”. Prandaj sot, bazuar në të vërtetat historike shkencore është koha për reflektim të thellë nga çdo shqiptar kudo që jeton, për historinë tonë në tërësi, si dhe në rastin konkret, edhe rreth kësaj date. 33 datë 17 nëntor 1945 dhe përgjegjen e juaj kësaj note më datë 23 Nandor 1945 përsa i përket konfirmimit të traktateve ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, unë kam nderin me ju bamun me dijtë se unë kam marrun instruksion nga Qeveria eme për me Ju komunikue mesazhin qi vijon: “Qeveria e Shteteve të Bashkuara është përpjekur me shpejtue vendosjen e marëdhënjeve diplomatike me regjimin e tashëm Shqiptar, prandaj, tue marrun parasysh shkatërimin e arkivave shqiptare, modifikoi kërkesën e saj origjinale që të konfirmohesh vleftshmënija e traktateve dhe marëveshjeve në fuqi ndërmjet shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë më 7 prill 1939 dhe kërkoi vetëm konfirmimin të teksteve të traktateve të veçantë ose të parimit të konsakruar në drejtësi ndërkombëtare në bazë të cilit respektohet validiteti i vazhdueshëm i traktateve që janë konkluduar nga qeveri të mëparshme dhe të cilat nuk kanë marrun fund legalisht. Është i drejtë dhe plotësisht i justifikuar, dhe mendoj unë i detyrueshëm, dënimi me ashpërsi i të gjitha qëndrimeve ç’njerëzore antikombëtare të klikës serbo-shqiptare që udhëhoqi luftën. Po ashtu Ministria Botore kishte inaguruar ngritjen e urave të mëdha, kurse në Shkodër qe inaguruar spitali civil. Poshtë tij ja edhe emri i parë i tyre: Enver Hoxha. Ju sigurojmë gjithashtu se populli Shqiptar, ashtu si ka qenë i pari në luftë është dhe do të jetë kurdoheë në radhë të parë për të mbrojtur paqen dhe indipendencën dhe integritetin tokësor të vendit të tij…”. Ka numrin protokollar 77/IV. Këtë kohë, praktika nuk përgatitej nga hetuesia pasi ajo... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 9 gusht 20 Pas daljes nga burgu i parë në vitin 1986, Havzi Nela nuk qëndroi shumë kohë i lirë. Në skajin e sipërm të faqes së parë, fort dukshëm veç me germa dy herë më të vogla se ato që njoftonin njohjen diplomatike sovjetike, thuhej: “Ora e fundit: Dhe Anglia dhe Sht.Bashkuara të Amerikës njohin qeverinë t’onë”. Thuhet në të: “Nju Jork, 7 nëntor-Pakicat shqiptare që ndodhen në qytetet e ndryshme të Amerikës kanë dërguar në Uashington nga një përfaqësonjës. Me këtë dhunë dhe terror të egër ndaj shqiptarëve, Tito me vasalin e tij Enver Hoxha, me ushtritë e tyre partizane do të vazhdonin të ecnin me vendosmëri në zbatimin e doktrinës së Çubrilloviçit në Kosovë, por në një farë varjanti te saj edhe në veriun e Shqipërisë.Ata manu militari do të zhduknin çdo pengesë në rrugën e aneksimit të plotë të Kosovës si krahinë e Republikës së Serbisë, si dhe për asgjësimin e pavarësisë dhe bashkimin e Shqipërisë me Federatën e Sllavëve të Jugut, si Republikë e shtatë e saj. Të nderuar mysafirë dhe ju bashkatdhetarë të çmuar! Qeverija e Shteteve të Bashkuara gjithashtu dëshëron që autoritetet Shqiptare të konfirmojnë që traktatet dhe marëveshjet që ishin në fuqi midis Shteteve të Bashkuara t’Amerikës dhe Shqipërisë më 7 prill 1939 të mbeten në fuqi. Jugosllavizimi me shpejtësi dhe në çdo qelizë i shtetit dhe shoqërisë shqiptare, ishte misioni i tyre më kryesor. Që të përfitojë populli ynë me të vërtetë nga këto të drejta është e domosdoshme që mjetet materiale të pushtetit të mbeten gjithnjë në duart e masave të gjera të popullit punëtor, ashtu siç e prokllamoi dhe e sancionoi kryengritja popullore”. Objektivi që Fronti Demokratik i Shqipërisë, i shpallur në gazetën “Bashkimi” të 14 nëntorit 1945, qe rradhitur si i gjashti mes tyre, titullohej “Të drejtat demokratike”. Ekonomia shqiptare u vendos e tëra në duart dhe kontrollin e dhjetra e dhjetra ndërmarrjeve jugosllave, që u krijuan me shpejtësi në Shqipëri. Shkresa në origjinal përmban rendimin Nr.77/2. Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 14 tetor 20 Fatos Lubonja vuante dënimin për agjitacion e propagandë qysh nga data 25.7.1974. Madje, me llogjikën qesharake të largimit të gjermanit të fundit nga Shqipëria, kjo datë mund të ishte 2 apo 4 e më shumë dhjetor. “Por është Shqipërija Jugore”, deklaroi Sekretari, “që është vendlindja e Lëvizjes së Rezistencës dhe sqena e luftës më të rreptë kundra invandonjësit. Por duhet thene se kjo jo për shkak të mbështetjes së tyre të gjerë në popull, por para së gjithash për shkak të dobësive të pamohueshme dhe qendrimeve kaotike të nacionalistëve shqiptarë. Por njëzetë e tetë nëntori 1944 qe më së pari një triumf i pushtetarëve të rinj, i fitimtarëve të kuq, të cilët patën luftuar me vetëmohim kundër pushtuesve dhe kishin gjithë të drejtat ta prisnin me brohori në kryeqytet në 29 nëntor lajmin e ardhur nga Shkodra se edhe ai qytet sapo ishte çliruar. Me këtë luftë, populli shqiptar dha edhe ay kontributin e tij për triumfin e aleatve mbi armikun e përbashkët. Të gjithë këta përfaqësonjës do t’i paraqitin Shtëpisë së Bardhë një memorandum për njohjen e Qeverisë Demokratike Shqiptare”. Sot historianë dhe studiues, vendas dhe të huaj, me botimet e tyre serioze dhe të shumta, të bazuara në mijëra dokumenta të arkivave të vendit, të aleatëve dhe vëndeve të tjera, kanë rishkruar historinë në dritën e të vërtetave të pamohueshme historike. Akuzohej si bashkëpunëtor i Gjon Lulash Destanishtës. Po me 28 nëntor te vitit 1944, Enver Hoxha u instalua në Tiranë me qeverinë e tij dhe mbajti fjalimin e gjatë të fitores. Ata, me veprat e tyre tejet të rëndësishme, kanë shkrirë si rrezet e diellit brymën, malin e lartë të fallsifikimeve të histeriografisë hoxhiste. Siç dihet PD-ja me në krye Sali Berishën nxitoi qysh në shpargrin e saj dhe ndryshoi datën e çlirimit të vendit nga pushtuesit nazifashistë, duke e kthyer në 28 Nëntor dhe duke u përpjekur të ndryshonte … Personalisht jam dakord me historianët se dita e çlirimit, e tërheqjes së ushtrisë gjermane nga Shqipëria mund të ishte seicila nga ditët, nga data 17 nëntor e tutje. Nga këta 81.53 % votuan për kandidatët e Frontit në Asamblenë Federale dhe 18.17 për kutinë pa listë”. Në Luftën Nacional Çlirimtare morën pjesë qindra heronj dhe dëshmorë, dhanë jetën 28 mijë dëshmorë dhe pati 61 mijë të plagosur. Duke vijuar përshkrimin e faqes së parë të “Bashkimit” të 14 nëntorit, shënojmë se në skajin e djathtë të saj gjendet edhe rubrika e porsaçelur atë ditë, e spikatur posaçërisht, me titullin: “Cilët janë kandidatët e Frontit Demokratik”. Ndërsa të gjithe autorët e akteve të tilla, për krimet e tyre monstruoze, kanë përfunduar dhe do të perfundojnë aty ku dhe e kanë vendin, në koshin e plehrave të historisë. 28 nëntori është një nga ditët më të bekuara te kalendarit shqiptar. Por në rast se për datën e çlirimit debati përsëritet çdo nëntor mjerisht, ende sot e kësaj dite jo pak shqiptarë dhe në tërësi e majta shqiptare, nuk janë ndalur dhe nuk ndalen dot në një aspekt tjetër themelor të kësaj date.

Comandante Base Logistica Bardonecchia, Lucio Battisti Prendila Così, Frasi Sulle Cognate False, Seconda Stella A Destra Valgrisenche, Il Benessere Dei Bambini Della Scuola Dell'infanzia, Allevamento Bassotti Piemonte, Scrittura Cinese Nome, Agriturismo Con Piscina Sicilia Bonus Vacanze, Immagini Di Buon Pomeriggio Gif,


28 nentor 1944

Jacobs, Përfaqësuesi Amerikan”. Ky i fundit shkruante: “I ndershmi Gjeneral-Kolonel Hoxha: Më jep gëzim të madh në ditën e përvjetorit të Indipendencës Shqipëtare të zgjas urimet e sinqerta dhe dëshiroj për lumtëri Ju dhe Popullit Shqipëtar. Nga ana tjetër ne shpresojmë që këjo çështje të mos bëhet një vonesë për shkëmbimin e marrëveshjeve diplomatike mes dy vendeve t’ona, marëdhënie që do të shpejtojnë përsëtepërmi rishqyrtimin e traktateve që mund të ekzistojnë nër mes Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë. Në bashkëpunim të ngushtë me këshilltarët e Titos dhe me zell dhe entuziazëm të veçantë, udhëheqja komuniste e Shqipërisë, do të përfundonte dhe do të firmoste me shpejtësi të rrufeshme, që në muajin dhjetor të vitit 1944, Traktatin e Bashkëpunimit dhe Ndihmës së dyanshme midis Tiranës dhe Beogradit, si kuader ligjore i paradhomë se bashkimit midis dy vëndeve. Tre muaj e një dyzinë ditësh më pas, kur pas një gjyqi special politik në Kinema Kosova kundër gjashtëdhjetë të akuzuarve për bashkëpunim me okupatorët, 17 prej tyre në ditën e 14 prillit 1945 u pushkatuan ballë një turme të tallavitur njerëzish të vuajtur nga lufta dhe roli famëkeq i kolaboracionistëve, mjaft edhe fanatikë politikë si edhe thjesht kuriozë, as Britania e Madhe dhe as Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk protestuan. Në “Bashkimi” të 15 nëntorit 1945, e enjte, publikohet dukshëm titulli “Triumf i demokracisë në Jugosllavi”. Edhe këtë herë, si përvit u debatua, ndonëse me tone më të ulura, mbi datën kur iku gjermani i fundit. Apo se “Kongresi i Përmetit ishte legjitimimi i diktaturës”. Shumica dërmuese e shqiptarëve, me aq sa mundësi ekonomike kishin, iu ngazëllyen edhe festës së vitit të ri 1945. Videos. Qeveria provizore Shqiptare ka pasur suksese me rëndësi në rindërtimin e Shtetit Demokratik në Shqipëri. Në të vërtetë në librin e tij me kujtime “Vitet e rinisë”, publikuar në vitin 1988, vetë Hoxha këtë periudhë pune, edhe pse bën çdo dinakëri për t’ia mjegulluar çastin e fillimit dhe të mbarimit, do ta përfshinte e shumta në një mot e gjysmë. Petrit Vasili: Fashistizimi i ekonomisë përmes koncesioneve të ndëshkohet si tradhti kombëtare! 28 dhe 29 nëntori, pavarësisht alternimeve të pushtetit dhe ndasive mbi Ditën e Çlirimit, këto dy data në kalendarin e festave shqiptare shënjojnë historinë e vendit që nga koha e Skënderbeut. Qëllimi i këtij shkrimi është t’i paraqitim lexuesit këtë atmosferë me sipër hare dhe në brendësi pabesi politike, të krejt nëntorit 1945, një muaj i pazakonshëm për historinë e fatit tonë pas Luftës së Dytë Botërore. Aneksimi i Shqipërisë nga Federata Jugosllave, ishte akti i fundit i tragjedisë së madhe që Josif Broz Tito, PKSH dhe Enver Hoxha, po realizonte ndaj shqiptarëve. Por ne shpresojmë se kjo nuk do të sjellë ndonjë vonesë në vendosjen e marrëdhënieve diplomatike, kështu që Qeverija e jonë të marrë shpejt në shqyrtim të gjitha marrëveshjet që munt të ekzistojnë në mes dy vendeve t’ona. Qenë të festimeve të përbashkëta që bënin në Hotel Dajti përfaqësues të pushtetit të ri me misionarët ushtarakë anglo-amerikanë. Ishte aq përvëlues në vapën e verës, teksa futesha në serën e nxehte të... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 12 gusht 20 Në praktikën e Presidiumit të Kuvendit Popullor të shqyrtimit të faljes së jetës, vihet re se Havzi Nela nuk ka bërë... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 11 gusht 20 Përdorja e një emri të rremë ishte një zakon që komunistët e kishin marrë qysh në vitet ’30, në kuadër të... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 11 gusht 20 Për të parë se si është vepruar nga Presidiumi i Kuvendit Popullor në rastin e Havzi Nelës, mjafton të shohim rastin... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 10 gusht 20 Pasi Presidiumi i Kuvendit Popullor refuzoi t’i falë jetën, nisi praktika e ekzekutimit. Data 28 nëntor 1944 mbahet si Dita e Çlirimit të Shqipërisë dhe, sic¸ dihet, edhe sot vazhdon debati mbi saktësinë e datës së c¸lirimit, nëse kjo ka ndodhur më datë 28, për c’ka ekzistojnë të gjitha provat se kjo ishte data e pranuar fillimisht. Learn how your comment data is processed. 10 nëntori ishte e shtunë, kurse data 8 përkon doemos me të enjten. Në 18 nëntor 1945 “Bashkimi” ka botuar fjalimin një dite më parë të Enver Hoxhës me rastin e përvjetorit të çlirimit të kryeqytetit. Shkresa mban numrin 32. Ndërkaq në skajin e majtë të faqes u radhit edhe një rubrikë speciale, e titulluar “Aleatët tanë na urojnë”. Ky projekt ogurzi, në të cilin ora e kombit shqiptar kishte ndaluar edhe ecte me orën e Beogradit, po shkonte i sigurt dhe pandalshëm drejt realizimit të tij. Në të vërtetë, në dokumentin e AVNOJ-it, në nëntor 1943, udhëheqja komuniste jugosllave, nuk ftoi fare përfaqësuesit e Kosovës dhe në kundërshtim me atë çka kishte premtuar, Kosovën e la si krahinë të Serbisë. Indipendentistët, ata që shpreheshin për ruajtjen e pavarësisë së Shqiperisë shpalleshin si revanshistë. (Këta artikuj nuk u gjetën dhe nuk u provua kurrë se kishin ekzistuar). Ai u arrestua më 23.2.1979 së bashku me të dënuar të... Nga Alma Liço | Facebook, 29 gusht 20 Urreva diellin. Termi “e drejta demokratike” është zëvëndësuar me “të drejtën ligjore”, sipas një koncepti totalitar ku ligji barasvlerësohet me demokracinë, çfarë nuk është e vërtetë. Rishikimi ose mbarimi i një marrëveshjeje, në rast se kryhet në bazë të drejtësisë ndërkombëtare të zakonshme do të përfshinte natyrisht njoftjen a priori se marrëveshtja ekziston dhe asht tash në fuqi. Populli gëzonte çiltër dhe besonte po ashtu, për një të ardhme lirie, me tërë zemër. Kryeministri i Shqipërisë, Gjeneral-Kolonel Enver Hoxha”. Në Beograd zgjedhje të Frontit Demokratik, pas dy javësh mbahen edhe në Shqipëri. “Sot përkulemi me nderimin më të thellë para simbolit tonë kombëtar, flamurit të Kastriotëve që u ngrit për herë të parë në kështjellën e tyre më 28 nëntor 1944… 1444”, tha Basha. Tre ngjarjet me te medha te historise tone kane ndodhur pikerisht ne kete date. Ato nuk mund të mohohen as dhe nga fakti së ushtritë gjermane u tërhoqën vetë për qëllimet e tyre gjeo-strategjike, jo vetëm nga Shqipëria por edhe zona të tjera të rajonit. Jam informue gjithashtu prej qeveris s’ime se kopjet e traktateve (Item Nr.8) të kërkuara në kët çështje jan tuj u pregatit mej transmentue edhe posa të vinë do t’jau dorzojmë me nji heri. Disa thonë se u festua në 28 nëntor 1944, e të tjerë e thonë për 29 nëntor. Në 1 dhjetor 1945, sapo patën përfunduar festimet e 28-20 nëntorit dhe njëzetë e katër orë para mbajtjes së zgjedhjeve për Asamblenë Kushtetuese në Shqipëri me kandidatë të Frontit Demokratik, Misioni Amerikan në Tiranë, me shkresën nr 38, në një përkthim jozyrtar të MPJ-së, komunikonte: “I dashur Gjeneral Kolonel Hoxha: Në lidhje me notën e këtij Misioni Nr. Prej 7 prillit të vitit 1939 e deri më 29 nëntor të vitit 1944, Shqipëria kishte qenë e pushtuar nga Italia fashiste dhe pas kapitullimit të saj, në vjeshtë të vitit 1943, Shqipëria pushtohet nga forcat gjermane. Në qendër të saj publikohet në dy kolona të gjera mesazhi i Enver Hoxhës. E kemi fjalën këtu edhe për Radio Tiranën. Pas kësaj dite pra, 28 nëntorit 1944, instalimit në Tiranë të klikës shqiptaro-serbe të Enver Hoxhës, vendosjes nga ky i fundit i veriut të Shqipërisë dhe më pas edhe Kosovës nga Tito në pushtim dhe administrim ushtarak, genocidi dhe krimet kundër njerëzimit në Shqipëri dhe në Kosovë, do të merrnin dhjetra mijëra jetë të pafajshme, ose do të largonin nga vendi mbi qindra, mijëra shqiptarë. 28 nëntor 1944 dita e çlirimit të Shqipërisë. 35, ka hartuar dhe dërguar këtë notë: Kam nderin t’Ju njoftoj marrjen e letrës s’Uaj më datë 21 Nëntor 1945 që do të marrish hapa për korregjimin e fjalës lanun jasht “demokratic” si ishte shkruar në tekstin shqip të notës së Shteteve të Bashkuara mbi njohjen. Para shumë vitesh në 9 maj të vitit 2000, kur drejtoja arkivin e filmit, u kam dhënë njerëzve të presidencës, me kërkesën e tyre për materiale filmike, një xhirim anglez të 28 Nëntorit 1944 për ta shfaqur në sallën e Kongreseve ku kujtohej përfundimi i Luftës së Dytë Botërore. Gjyqi ushtarak i okupatorit e dënoi me vdekje në mungesë…” (Nuk ka asnjë gjyq ushtarak italian dhe vendim të tij për dënimin me vdekje të Enver Hoxhës. Tito dhe PKJ, me kalin e saj të trojës PKSH në Tiranë, arriti me sukses të bllokojë bashkimin e shqiptarëve në Shqipëri dhe bashkimin e kombit shqiptar në tërësi, në luftën kundër pushtuesve. Të gjitha shkollat, klasat, sallat dhe oborret e tyre, buçisnin nga këngët dhe brohoritjet për Marrshallin Tito, për bashkim vllazërimin me popujt e Jugosllavisë. Festa e pavarësimit dhe ajo e çlirimit këto çaste u shijuan prej krerëve komunistë si të qenë në Londër apo në Uashington. Në 14 nëntor 1945 në arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme ndodhet edhe kjo shkresë tjetër e Enver Hoxhës: Kam nderin t’i përgjigjem notës së Zotnis s’uaj që më drejtuat më datë 12 nëntor 1945 në lidhje me njohjen e Qeverisë Demokratike të Shqipërisë dhe ju lutem të kini mirësinë t’i transmentoni Qeverisë se Zotnis s’uaj sa vijon: “Qeveria Demokratike e Shqipërisë e bazuar në parimet demokratike, të cilat Asambletë përfaqësonjëse të popullit i kanë konsakruar në ligjë, i ka mbrojtur dhe do t’i mbrojë këto parime me të gjitha forcat e saj pse këto janë të lidhura ngushtë me ekzistencën e vet. Këto të vërteta për luftën partizane, nuk mund të mohohen as nga genocidi dhe krimet kundër njerzimit që udhëheqja komuniste shqiptaro-sllave kreu gjatë luftës, madje nuk mund të mohohen as dhe nga karakteri vëllavrasës dhe civil që dominoi këtë luftë, pasi Enver Hoxha dhe klika e tij, për qëllime të pushtetit personal dhe i urdhëruar nga padronët e tij serb, i dhanë me qellim asaj pas shkelmimit nga ai të Marrveshjes historike të Mukjes, në shtator të vitit 1943. (Tiranë, më 25 nëntor 2017), Burimi: http://shqiptarja.com/dossier/2711/28-29-n-ntori—39-45-festat-e-loja-e-enverit-me-fjal-n-demokraci–455671.html, http://shqiptarja.com/dossier/2711/28-29-n-ntor-1945-biografia-e-enver-hoxh-s-me-pes–g-njeshtra-455901.html. Mirëpo edhe korrigjimi i Bashës është i pasaktë. Ligjet tona Demokratike u kanë siguruar njerëzve të Shqipërisë të gjitha liritë dhe të drejtat që mund të gëzojë një njeri në vendin më Demokratik. Nga mesi i viteve 1800 e këtej, serbët i kishin fituar në tërësi të gjitha luftrat kundër shqiptarëve, kishin dalë në Durrës dhe pushtuar shumicën e territoreve tona, kishin kryer genocide dhe masakrat më të tmerrshme ndaj nesh. Çdo vit këtë ditë për 45 vjet u kremtua festa zyrtare më e rëndësishme e Shtetit; festë e cila qëllimshëm linte në rang të dytë Ditën e Ngritjes së Flamurit dhe Shpalljes së Pavarësisë që festohej më 28 nëntor. Ky është me uniformë ushtarake. Votuan për Frontin afro 95 %”. 28 nëntor 1944 URDHER DITE Me rastin e festës së 28 Nëntorit përshëndes gjithë komandantët, komisarët, partizanët dhe partizanet e ushtrisë sonë heroike, të cilët për tre vjet rresht, pa marrë parasysh asgjë, me guxim dhe vetëmohim luftuan për të çliruar atdheun, për të shpëtuar popullin nga një robëri e … Edhe tiranitë prodhojnë ligje, shpesh që të gjitha antidemokratike. Ky zëvendësim i pushtimeve ndodhi sepse, në Tiranë, në pushtet do të vinte partia dhe ushtria e themeluar, e drejtuar dhe e udhëhequr nga serbët e PKJ dhe Tito, dhe vegla e tyre Enver Hoxha, të cilët pasi shitën Kosovën, kishin vendosur dhe punonin së bashku me Beogradin për projektin ogurzi e antikombetar, aneksimin e Shqipërisë si Republikë e 7-të e Jugosllavisë. Ata, siç pohon dhe vet Tito, themeluan, udhëhoqën dhe urdhëruan këtë parti dhe njësitë e saj partizane, si parti dhe lëvizje jugosllave, gjatë gjithë luftës. Qeverija e Shteteve të Bashkuara nga ana e vet konfirmon vleftësinë e vazhdimit të fuqive t’atyre instrumentave. Enver Hoxha ishte në sukses të plotë. Në krye të faqes së parë po ashtu “Bashkimi” botonte një njoftim mbi praninë e shkrimtarit të njohur sovjetik, Ilia Ehremburg, në Tiranë. Vetëm në kolonën e parë fjala “demokratik”, në emërtim të pushtetit të ri, përdoret shtatë herë. E datuar në 8 nëntor 1945, ditën e përvjetorit të pestë të themelimit të Partisë Komuniste Shqiptare, në Arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë, ndodhet një dokument i shkruar poshtë fletës me dorë, ndërsa sipër ka këtë tekst të përkthyer prej gjuhës ruse: “Komunikatë: Sot, në ora 8 në mëngjez, Kryeministri i Shqipërisë z. Gjeneral Kolonel Enver Hoxha priti n’audiencë Shefin e Misionit Ushtarak Sovjetik, Z. Kolonel Sokolov i cili paraqiti këtë notë: I ngarkuar nga qeveria Sovjetike, kam nderin t’ju komunikoj: “Qeveria Sovjetike gjatë këtyre vjetëve të luftës kundër okupatorëve gjermanë dhe italianë, ka ndjekur me vrejtje dhe me simpathi luftën e tij. Harry Fultz iu përgjigj Hoxhës të nesërmen, në 14 nëntor. Mbreti Zog, që tani banon në Londër, akuzohet nga Fronti Demokratik se i hapi rrugën akupacjonit italian. Në të ajo quhet Parti e Punëtorëve dhe e Fshatarëve dhe se themelimi i saj “ishte një ngjarje e shënuar kjo për popullin t’onë, një e këthyer në historinë e këtij populli dhe një shtytje e madhe në rrugën e lirisë dhe të përparimit”. Gjithashtu jam i porositur t’ju këshilloj se proponimi i tanishëm i Qeverisë së Shteteve të Bashkuara për sa i takon vendosjes së marrëdhënieve diplomatike nuk duhet të pandehet se paragjykon konsiderimin, në ndonjë datë të mëvonshme, të çështjeve të tjera me karakter ndërkombëtar që prekin Shqipërinë…”, Fiksoni në kujtesë një hollësi: frazën “që të gjithë individujt dhe grupet në Shqipëri të gëzojnë lirinë e fjalës dhe të drejtën e plotë ligjore për të paraqitur dhe përkrahur kandidatët e tyre”. Prandaj sot, bazuar në të vërtetat historike shkencore është koha për reflektim të thellë nga çdo shqiptar kudo që jeton, për historinë tonë në tërësi, si dhe në rastin konkret, edhe rreth kësaj date. 33 datë 17 nëntor 1945 dhe përgjegjen e juaj kësaj note më datë 23 Nandor 1945 përsa i përket konfirmimit të traktateve ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, unë kam nderin me ju bamun me dijtë se unë kam marrun instruksion nga Qeveria eme për me Ju komunikue mesazhin qi vijon: “Qeveria e Shteteve të Bashkuara është përpjekur me shpejtue vendosjen e marëdhënjeve diplomatike me regjimin e tashëm Shqiptar, prandaj, tue marrun parasysh shkatërimin e arkivave shqiptare, modifikoi kërkesën e saj origjinale që të konfirmohesh vleftshmënija e traktateve dhe marëveshjeve në fuqi ndërmjet shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë më 7 prill 1939 dhe kërkoi vetëm konfirmimin të teksteve të traktateve të veçantë ose të parimit të konsakruar në drejtësi ndërkombëtare në bazë të cilit respektohet validiteti i vazhdueshëm i traktateve që janë konkluduar nga qeveri të mëparshme dhe të cilat nuk kanë marrun fund legalisht. Është i drejtë dhe plotësisht i justifikuar, dhe mendoj unë i detyrueshëm, dënimi me ashpërsi i të gjitha qëndrimeve ç’njerëzore antikombëtare të klikës serbo-shqiptare që udhëhoqi luftën. Po ashtu Ministria Botore kishte inaguruar ngritjen e urave të mëdha, kurse në Shkodër qe inaguruar spitali civil. Poshtë tij ja edhe emri i parë i tyre: Enver Hoxha. Ju sigurojmë gjithashtu se populli Shqiptar, ashtu si ka qenë i pari në luftë është dhe do të jetë kurdoheë në radhë të parë për të mbrojtur paqen dhe indipendencën dhe integritetin tokësor të vendit të tij…”. Ka numrin protokollar 77/IV. Këtë kohë, praktika nuk përgatitej nga hetuesia pasi ajo... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 9 gusht 20 Pas daljes nga burgu i parë në vitin 1986, Havzi Nela nuk qëndroi shumë kohë i lirë. Në skajin e sipërm të faqes së parë, fort dukshëm veç me germa dy herë më të vogla se ato që njoftonin njohjen diplomatike sovjetike, thuhej: “Ora e fundit: Dhe Anglia dhe Sht.Bashkuara të Amerikës njohin qeverinë t’onë”. Thuhet në të: “Nju Jork, 7 nëntor-Pakicat shqiptare që ndodhen në qytetet e ndryshme të Amerikës kanë dërguar në Uashington nga një përfaqësonjës. Me këtë dhunë dhe terror të egër ndaj shqiptarëve, Tito me vasalin e tij Enver Hoxha, me ushtritë e tyre partizane do të vazhdonin të ecnin me vendosmëri në zbatimin e doktrinës së Çubrilloviçit në Kosovë, por në një farë varjanti te saj edhe në veriun e Shqipërisë.Ata manu militari do të zhduknin çdo pengesë në rrugën e aneksimit të plotë të Kosovës si krahinë e Republikës së Serbisë, si dhe për asgjësimin e pavarësisë dhe bashkimin e Shqipërisë me Federatën e Sllavëve të Jugut, si Republikë e shtatë e saj. Të nderuar mysafirë dhe ju bashkatdhetarë të çmuar! Qeverija e Shteteve të Bashkuara gjithashtu dëshëron që autoritetet Shqiptare të konfirmojnë që traktatet dhe marëveshjet që ishin në fuqi midis Shteteve të Bashkuara t’Amerikës dhe Shqipërisë më 7 prill 1939 të mbeten në fuqi. Jugosllavizimi me shpejtësi dhe në çdo qelizë i shtetit dhe shoqërisë shqiptare, ishte misioni i tyre më kryesor. Që të përfitojë populli ynë me të vërtetë nga këto të drejta është e domosdoshme që mjetet materiale të pushtetit të mbeten gjithnjë në duart e masave të gjera të popullit punëtor, ashtu siç e prokllamoi dhe e sancionoi kryengritja popullore”. Objektivi që Fronti Demokratik i Shqipërisë, i shpallur në gazetën “Bashkimi” të 14 nëntorit 1945, qe rradhitur si i gjashti mes tyre, titullohej “Të drejtat demokratike”. Ekonomia shqiptare u vendos e tëra në duart dhe kontrollin e dhjetra e dhjetra ndërmarrjeve jugosllave, që u krijuan me shpejtësi në Shqipëri. Shkresa në origjinal përmban rendimin Nr.77/2. Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 14 tetor 20 Fatos Lubonja vuante dënimin për agjitacion e propagandë qysh nga data 25.7.1974. Madje, me llogjikën qesharake të largimit të gjermanit të fundit nga Shqipëria, kjo datë mund të ishte 2 apo 4 e më shumë dhjetor. “Por është Shqipërija Jugore”, deklaroi Sekretari, “që është vendlindja e Lëvizjes së Rezistencës dhe sqena e luftës më të rreptë kundra invandonjësit. Por duhet thene se kjo jo për shkak të mbështetjes së tyre të gjerë në popull, por para së gjithash për shkak të dobësive të pamohueshme dhe qendrimeve kaotike të nacionalistëve shqiptarë. Por njëzetë e tetë nëntori 1944 qe më së pari një triumf i pushtetarëve të rinj, i fitimtarëve të kuq, të cilët patën luftuar me vetëmohim kundër pushtuesve dhe kishin gjithë të drejtat ta prisnin me brohori në kryeqytet në 29 nëntor lajmin e ardhur nga Shkodra se edhe ai qytet sapo ishte çliruar. Me këtë luftë, populli shqiptar dha edhe ay kontributin e tij për triumfin e aleatve mbi armikun e përbashkët. Të gjithë këta përfaqësonjës do t’i paraqitin Shtëpisë së Bardhë një memorandum për njohjen e Qeverisë Demokratike Shqiptare”. Sot historianë dhe studiues, vendas dhe të huaj, me botimet e tyre serioze dhe të shumta, të bazuara në mijëra dokumenta të arkivave të vendit, të aleatëve dhe vëndeve të tjera, kanë rishkruar historinë në dritën e të vërtetave të pamohueshme historike. Akuzohej si bashkëpunëtor i Gjon Lulash Destanishtës. Po me 28 nëntor te vitit 1944, Enver Hoxha u instalua në Tiranë me qeverinë e tij dhe mbajti fjalimin e gjatë të fitores. Ata, me veprat e tyre tejet të rëndësishme, kanë shkrirë si rrezet e diellit brymën, malin e lartë të fallsifikimeve të histeriografisë hoxhiste. Siç dihet PD-ja me në krye Sali Berishën nxitoi qysh në shpargrin e saj dhe ndryshoi datën e çlirimit të vendit nga pushtuesit nazifashistë, duke e kthyer në 28 Nëntor dhe duke u përpjekur të ndryshonte … Personalisht jam dakord me historianët se dita e çlirimit, e tërheqjes së ushtrisë gjermane nga Shqipëria mund të ishte seicila nga ditët, nga data 17 nëntor e tutje. Nga këta 81.53 % votuan për kandidatët e Frontit në Asamblenë Federale dhe 18.17 për kutinë pa listë”. Në Luftën Nacional Çlirimtare morën pjesë qindra heronj dhe dëshmorë, dhanë jetën 28 mijë dëshmorë dhe pati 61 mijë të plagosur. Duke vijuar përshkrimin e faqes së parë të “Bashkimit” të 14 nëntorit, shënojmë se në skajin e djathtë të saj gjendet edhe rubrika e porsaçelur atë ditë, e spikatur posaçërisht, me titullin: “Cilët janë kandidatët e Frontit Demokratik”. Ndërsa të gjithe autorët e akteve të tilla, për krimet e tyre monstruoze, kanë përfunduar dhe do të perfundojnë aty ku dhe e kanë vendin, në koshin e plehrave të historisë. 28 nëntori është një nga ditët më të bekuara te kalendarit shqiptar. Por në rast se për datën e çlirimit debati përsëritet çdo nëntor mjerisht, ende sot e kësaj dite jo pak shqiptarë dhe në tërësi e majta shqiptare, nuk janë ndalur dhe nuk ndalen dot në një aspekt tjetër themelor të kësaj date.

Comandante Base Logistica Bardonecchia, Lucio Battisti Prendila Così, Frasi Sulle Cognate False, Seconda Stella A Destra Valgrisenche, Il Benessere Dei Bambini Della Scuola Dell'infanzia, Allevamento Bassotti Piemonte, Scrittura Cinese Nome, Agriturismo Con Piscina Sicilia Bonus Vacanze, Immagini Di Buon Pomeriggio Gif,


Dove siamo

Where we are

Contatti

Contacts

Azienda Agricola Mauro 28 nentor 1944
Via Filanda 100, 34071 Cormòns (GO) Italy

TEL/FAX: +39 0481 60998 MAIL: info@28 nentor 1944mauro.it P.IVA 00534800313